[Special] De W van stamppot eten! (Het Koningslied…)

Op 30 april vindt de troonwisseling plaats. Koningin Beatrix abdiceert, zoals zij eind januari dit jaar via radio en televisie vermeldde, en kroonprins Willem-Alexander zal koning worden. Op de dag van schrijven nog een week te gaan. En blijkbaar moeten we met zijn allen een lied gaan zingen…

Een storm van kritiek
Een paar dagen geleden presenteerde componist John Ewbank het Koningslied, waaraan 51 Nederlandse artiesten aan mee hebben gewerkt (waaronder Paul de Leeuw, Do, Esmée Denters, Ali B, Chris Hordijk en Gers Pardoel). Maar meteen nadat het Koningslied via de officiële website en via videowebsite YouTube werd gepresenteerd, ontstond er felle kritiek van de Nederlandse bevolking. Het was, naar mijn eigen mening, een heel slecht nummer (komen we later vast wel op terug). Maar sommige mensen gingen echt te ver, en Ewbank ontving zelfs dreigementen via social media als Twitter en Facebook.

Verschillende websites vroegen aan hun bezoekers wat ze van het Koningslied vonden. De uitslagen waren allesbehalve positief. In de peiling van De Volkskrant, was de uitslag op maandagavond 7% tegen 93%, en dan de 93% voor mensen die het een ‘niet mooi’ nummer vonden.

Dit weekend heeft John Ewbank echter besloten het Koningslied terug te trekken, vanwege de felle kritiek en de bedreigingen.

Alternatief Koningslied… of toch niet?
Er moest een alternatief Koningslied gevonden worden. Veel nieuwe Koningsliederen verschenen. Zoals bijvoorbeeld het nummer Jij Bent Een Koning van Allard & Huib, twee Utrechtse studenten (kom ik later op terug). Ook bijv. Dries Roelvink heeft een alternatief Koningslied gemaakt.

Maar volgens de laatste media heeft het Nationaal Comité Inhuldiging besloten het Koningslied tóch te houden. Het Comité meldt het volgende in de verklaring van maandagavond:

“Het comité heeft veel waardering voor de inzet van de componisten en de 51 artiesten die meewerken aan het lied. De artiesten hebben aangegeven door te willen gaan met het lied. Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft na goed overleg met de NPO en John Ewbank besloten vast te houden aan het Koningslied.”

De online petities en alle kritiek hebben dus niet geholpen, en ja, het zingen van het Koningslied op dinsdag 30 april vanuit Ahoy! doorgaat. En iedere Nederlander wordt natuurlijk geacht het lied mee te zingen!

Wim Daniëls
Neerlandicus Wim Daniëls was laatst te gast bij Pauw & Witteman op Nederland 1. Hij ontdekte dat de tekst niet klopte, en er heel veel spelfouten inzaten, zoals in de zin: “De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier”, waar volgens Daniëls maarliefst acht taalfouten inzaten. Bekijk het fragment hier terug:

Taalfouten moeten eruit!
Voordat het Koningslied op 30 april aan de Koning wordt toegezongen, moeten eerst de taal- en spelfouten eruit, dit zegt minister Bussemaker (minister van Onderwijs) in de Telegraaf.

Wat vinden Willem-Alexander en Maximá ervan?
Maximá ven Willem-Alexander hebben tegen de media gezegd dat ze allebei muziekliefhebbers zijn, en ook de kritiek op het Koningslied betreuren.

Ondanks kritiek, hoge hitlijstposities
Hoge verkopen en redelijk wat airplay hebben ervoor gezorgd dat het Koningslied in de week van 26 april op nummer 1 staat in de Single Top 100 en Q-Music iTunes Top 30. In de Nederlandse Top 40 (officiële hitlijst) kwam het nummer op de 4e positie binnenrollen. Allard & Huib (onderaan vermeldt), kwamen overigens binnen op de 18e positie in de Single Top 100 van NL.

Opmerkelijke/grappige feiten
– Als je de officiële video op YouTube bekijkt, staat er in de adresbalk “meuk” in hoofdletters.
– Mattie & Wietze draaiden maandochtend op Q-Music het Koningslied ruim 10 keer, omdat ze tegen de kritiek op het lied waren.
– Het luchtruim boven Amsterdam gaat volgende week drie weken dicht voor burgerluchtverkeer, vanwege de troonwisseling.

Mijn mening
Ik vind het een vre-se-lijk nummer! Het is saai, en je wordt er depressief van! Een lied voor een speciale gelegenheid als deze moet vrolijk zijn, en niet zo ingekakt en saai als het Koningslied dat er nu is.

De Utrechtse studenten Allard en Huib zijn voor mij dé oplossing. Zij hebben een nummer gecomponeerd en ingezongen: Jij Bent Een Koning. Duizend keer beter!

Maar denk in ieder geval maar niet dat ik het Koningslied mee ga zingen op 30 april!

Wat vindt jij van het Koningslied?

Laatste update: vrijdag 26 april om 20:34 uur

Advertisements
This entry was posted in specials. Bookmark the permalink.

One Response to [Special] De W van stamppot eten! (Het Koningslied…)

  1. Pingback: FZ Top 40: Hitfeiten (week 17) | Flip Music

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s