TimeMachine: week 2-2013

De TimeMachine is een nieuwe wekelijkse schijf, die op zaterdag gepresenteerd wordt op dit blog!  Met de TimeMachine ga ik elke week terug in de tijd, meestal naar een nummer uit de jaren ’00 van de 21e eeuw, maar soms ook naar de jaren ’90.

In deze tweede editie van ‘TimeMachine’ gaan we zeven jaar terug in de tijd, naar het jaar 2006. Dat is niet alleen het jaar van de Hond volgens de Chinese horoscoop, en het jaar dat Servië en Montenegro zich als landen van elkaar scheiden, maar 2006 is ook het jaar van de succesvolle debuutsingle van het Amerikaanse alternative hip hop-duo Gnarls Barkley, bestaande uit producer Danger Mouse, en zanger Cee-Lo Green. Laatstgenoemde scoorde in 2010 een solo-nummer 1-hit in Nederland met Fuck You.

En wat een geweldig materiaal maakt Cee-Lo toch. Vandaar vind ik Gnarls Barkley ook zo goed. In maart 2006 releasden de twee hun debuutsingle Crazy. Dit nummer stond op #1 in o.a. Oostenrijk, Hongarije, Ierland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland wist het nummer tot de derde positie te komen.
Na Crazy bracht het duo nog Smiley Faces uit, dat nog een redelijke hit werd. Daarna  was het echt afgelopen, en brachten ze alleen nog maar onsuccesvolle singles uit. In 2009 besloten de mannen van Gnarls Barkley een break te nemen. Tot wanneer deze duurt, is mij onduidelijk.

Crazy, van het album St. Elsewhere behoort naar mijn mening tot de beste nummers ooit gemaakt! Wauw, wat een hit. Een zeer terechte ‘TimeMachine’ van deze week!

INFO:
Jaar: 2006
Hoogste positie: #1 (Oostenrijk, Hongarije, Ierland, Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk)
Gegevens Nederlandse Top 40: HP #3 // AW 24 // binnenkomst 6/5/2006 // laatste notering 14/10/2006 // 5 weken op piek // Piekte op 8/7/2006, en de vier opvolgende weken.
Album: St. Elsewhere
Genre(s): soul, R&B

Advertisements
This entry was posted in Nieuws. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s